Otvorena izložba grafika “Dodir” Marte Božik

U galeriji Narodnog muzeja u Leskovcu sinoć je otvorena izložba grafika “Dodir” poljske umetnice Marte Božik .

Na izložbi Dodir leskovačkoj publici Marta Božik se predstavila sa 17 linoreza na kojima su žene iz sveta likovne umetnosti, književnosti, muzike, nauke, hrišćanstva, poput Fride Kalo, Dženis Džoplin, Marije Kiri, majke Tereze.

,, Moji radovi nisu ni portreti, ni opisi, oni su čista predstava fenomena onakvih kakvi oni jesu,, napisala je u svojoj doktorskoj disertaciji Dodir Marta Božik.

Marta Božik je rođena 1973. godine u Krakovu (Poljska). Doktorirala je na Akademiji lepih umetnosti Jan Matejko 2013. godine, gde radi kao asistent na odseku za grafiku u Studiju za izradu drvoreza. Najčešće radi linogravuru. Prikazala je svoje dela na više od 100 kolektivnih i 15 samostalnih izložbi u Japanu, Poljskoj, SAD itd. Član je brojnih umetničkih udruženja, među kojima su i udruženje umetnica „Grupa 13“ i udruženje Međunarodnog grafičkog trijenala u Krakovu. Boravila je na tri programa artist in residens u Minou (Japan), Vrehamu i Crinanu (Velika Britanija). Radila je kao kustos i kordinator na brojnim izložbama grafika i projekatima međunarodne saradnje između umetnika Norveške, SAD-a, Japana i Poljske.