Pedeset godina postojanja akcije “Dobro došli prvaci!“

Centralna manifestacija u okviru programa 50 godina obeležavanja tradicionalne akcije “Dobro došli prvaci!“ tokom koje su mališanima tri osnovne škole uručene besplatne članske karte održana je u leskovačkoj Narodnoj biblioteci. Otvorene su i dve izložbe, dok su se deci obratili pesnici Mošo Odalović i Vlasta Cenić.

Ove godine će leskovačka Narodna biblioteka Radoje Domanović podeliti prvacima preko 900 besplatnih članskih karata, a povodom jubileja pola veka akcije Dobro došli prvaci je otvorena i izložba Dečijeg odeljenja ove ustanove kulture.

Direktorka Narodne biblioteke u Leskovcu Vesna Ilić je izrazila zadovoljstvo zbog kako je istakla posebnog dana u čast najznačajnijeg čitaoca, đaka prvaka. Najvažniji deo svake biblioteke u svetu, kao i kod nas je dečije odeljenje jer je biblioteka svetionik znanja i sastavni deo odrastanja i života svakog živog bića, su reči kojima se obratila prvacima tri osnovne škole, Josif Kostić, Svetozar Marković i Bora Stanković iz Bogojevca.

Uz želju da sa svojim učiteljima i sa nama, stiču znanja koja će im koristiti u životu, gradonačelnik Goran Cvetanović je deci pre svega poručio da postanu dobri ljudi, a gostima, pesnicima, lepo druženje sa decom i bogat budući stvaralački opus, na opštu radost.

Ovom prilikom je otvorena izložba starih i retkih slikovnica iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka sa već poznatim likovima poput Maje kolekcionara Jasmine Petković. Ljubav prema pisanoj reči je kako je istakla potekla upravo iz biblioteka gde se sada vratila.

Mališanima su osmeh na licu izmamili i poznati pesnici Momo Odalović i Vlasta Cenić svojim stihovima.