PRAVILNA ISHRANA BRANI NAS OD KARCINOMA DEBELOG CREVA

Rak debelog creva je jedan od najučestalijih karcinoma. Kod muškaraca rak debelog creva je treći po učestalosti, a kod žena drugi, odmah iza karcinoma dojke. Broj obolelih od raka debelog creva u svetu, a i u našem regionu svakodnevno raste.

Rak debelog creva ranije je bio zastupljen uglavnom kod starije populacije iznad 70. godine života. Danas, nažalost rak debelog creva sve više pogađa mlađe ljude.

Faktor visokog rizika i jedan od razloga pojave raka debelog creva kod osoba srednje životne dobi u Americi i Evropi je način ishrane. U zadnjoj četvrtini veka u Evropi i Americi, rak debelog creva sve češće je prisutan kod osoba mlađih od 40 godina. Danas više od 25% obolelih čine osobe mlađe od 50 godina.

Kako ističe gastroenterolog dr Saša Grgov jedan od najstručnijih lekara u svojoj oblasti pravilna ishrana podrazumeva da se crveno meso svede na što manju meru i da se Izbegava konzervirana hrana.

Dr Grgov podvlači da se moraju uvrstiti u ishranu namirnice bogate vlaknima, integralne žitarice, mahunarke, koštunjavo voće i povrće.

Obavezno izbaciti iz ishrane industrijske šećere, hidrogenizovana biljna ulja (margarine) i dimljene proizvode. Šećeri podstiču razvoj malignih ćelija, dok su hidrogenizovana biljna ulja i dimljeni proizvodi dokazano kancerogeni.

dr Sasa Grgovnajveće bogatstvorak debelog crevazdravlje