,,Prepreke samostalnom životu“

Centar za samostalni život OSI  u Leskovcu u svojim prostorijama obeležio je Evropski dan samostalnog života tribinom pod nazivom „Prepreke samostalnom životu“.

Proglašavajući 5.maj za Dan samostalnog života osoba sa invaliditetom, Evropska mreža sa samostalni život (ENIL) želi da skrene pažnju na potrebu dosledne primene člana 19. Međunarodne konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, vezanog za njihov život i uključivanje u lokalnu zajednicu.

Evropski dan samostalnog života obeležava se na različite načine u svim gradovima gde postoje centri za samostalni život OSI: Somboru, Beogradu, Smederevu, Boru, Čačku, Kragujevcu, Nišu, Leskovcu i Jagodini. U ovih devet gradova više od 100 osoba sa invaliditetom koristi uslugu personalne asistencije, koja im pomaže da održe i unaprede kvalitet života.

,,Ova usluga nije namenjena svim osobama sa invaliditetom, već pojedincima koji žele da žive aktivno u zajednici, rukovodeći se principima samostalnog života,odnosno da mogu imati pravo na: izbor,samostalno donošenje odluka,kontrolu sprovođenja odluka, odgovornost i pravo na grešku. U Leskovcu je u uslugu personalne asistencije uključeno 8 osoba sa invaliditetom, za njih je angažovano 8 personalnih asistenata, koji imaju osmočasovno radno vreme. Prošle godine radila su 4 personalna asistenta, sa šestočasovnim radnim vremenom. Lokalna samouprava obezbedila je dodatna sredstva, da svi korisnici imaju uslugu sa punim radnim vremenom” , kazao je predsednik  Centra za samostalni život OSI  u Leskovcu Svetislav Marjanović.

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije je jedan od osnivača Evropske mreže, a Srbija, iako nije članica Evropske Unije, obeležava ravnopravno sa drugim zemljama ovaj dan, jer je kao zemlja mnogo učinila na unapređenju prava u ovoj oblasti, posebno zbog činjenice da je 2009. godine ratifikovala konvenciju.