PRVA MANGETNA REZONACA POČELA SA RADOM U LESKOVAČKOJ OPŠTOJ BOLNICI

Opšta bolnica Leskovac danas je otpočela sa najsavremenijom dijagnostičkom metodom, obavljanjem pregleda magnetnom rezonancom.

Tim povodom bolnicu su obišli predsednik dr Goran Cvetanović, direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, direktor bolnice dr Nebojša Dimitrijević, oni su posetili prostoriju u kojoj se nalazi magnetna rezonanca.

„Zdravlje pojedinca, zdravlje čitave nacije je uvek bio naš prioritet. Da bi mogli da postignemo da zdravlje nacije bude na najvišem mogućem nivou i da bude i primarna i sekundarna i tercijarna zdravstvena zaštita na najvišem nivou potrebno je nekoliko elemenata. Pre svega, kadrovi, vidite i sami da imamo odlične kadrove i veliki broj lekara na specijalizacijama. Treba da imamo zgrade koje su adekvatne i tehniku i savremene tehnološka sredstva. U zdravstvo poslednjih 10 godina u Leskovcu je uloženo milijardu i 300 miliona dinara. Samo u poslednjih nekoliko godina 5 miliona evra u spoljašnjost ove zgrade i evo sada investicija vredna preko 4,5 milijarde ili 42 miliona evra, gde je skoro kao što smo rekli da će do kraja tekuće godine biti 50 posto leskovačke bolnice završeno“, rekao je Cvetanović.

Zahvaljujući velikoj energiji predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladi RS, mi smo uspeli da u tekućoj godini dobijamo dva skenera, dva rentgen aparata, ultra zvučna aparata u vrednosti od milion i 600 hiljada evra, mamograf u vrednosti od 300.000 evra i sada magnetnu rezonancu vrednosti 192 miliona ili milion i 650.000 evra.

Cvetanović je najavio i podršku oko nabavke nove opreme za Angio salu i rekonstrukciju Doma zdravlja.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić  Škodrić je istakla da je ovo prvi i jedini magnet u Jablaničkom okrugu. Zahvaljujući ovom magnetu će se rešiti liste čekanja u Nišu, više neće iz Leskovca građani odlaziti na pregled magnetne rezonance u Niš, ali će jedno vreme prihvatati pacijente iz Vranja dok ne dobiju i oni magnet u prvoj polovini 2024. godine. Ono što je jako važno, dodala je Škodrić  jeste to da magnet služi za gotovo sve indikacije, za sve sisteme organa i dojku.

Ovaj magnet inače može za 50 posto više pacijenata da primi, veći broj se može pregledati u toku dana. Kreće se sa jednom smenom ali smo razgovarali da će od januara meseca raditi dve smene, jer će ova bolnica primati više pacijenata te su neophodne dve smene. Inače, pored mamografa i magneta koja ste dobili u poslednja dva meseca, predsednik Vučić je obećao i Angio salu, tako da i ona stiže do kraja godine.

Ona je na kraju dodala da će svi inovativni lekovi koji su na listi biće ovde omogućeni, samo će morati da se održi edukacija kadra. Na ovaj način  pacijentima će biti dostupna radio terapija i pacijenti će imati kompletnu modernu dijagnostiku i terapiju malignih bolesti.

dr Goran Cvetanovićdr Nebojša Dimitrijevićnajveće bogatstvoOB LeskovacSanja Radojević Škodrićzdravlje