PUSTA REKA I OPŠTINA BOJNIK SU ARHEOLOŠKA RIZNICA SRBIJE

Istoričar Narodnog muzeja u Leskovcu magistar Vladimir Petković ističe da „Pusta Reka“ nije bila pusta kroz istoriju i da je ovaj deo naše zemlje sinonim za posed kneza Stefana Nemanje i da su počeci srednjevekovne Srbije još u 12 veku bili vezani za ovaj deo naše zemlje.

Petković dodaje da je „Pusta Reka“ sinonim za prvu i drugu seobu Srba kada je ovaj deo ostao prazan usled iseljavanja stanovnika pred najezdom osmanlija u 17. i 18. veku.

Pusta Reka i bojnički kraj odigrali su, kako podvlači Petković značajnu ulogu i u prvom i drugom svetskom ratu. On napominje da je 1917. godine ovaj kraj podigao u selu Obilić ustanak i to jedini u tadašnjoj porobljenoj Evropi, a tom prilikom Bojnik, kao i veliki deo Toplice i Kosanice su oslobođeni. Takođe kako dodaje Petković i u Drugom svetskom ratu antifašistički pokret rodio se na ovom području, a za posledicu je imao streljanje rodoljuba 17. februara.

Ako se vratimo u srednji vek na istorijski značaj Puste Reke uticala je i blizina Caričinog grada, tako da ne postoji selo u kom nije pronađen arheološki lokalitet u ovom kraju, a posebno veliki broj crkvišta, što zaslužuje dodatna istraživanja značajna za arheologiju kao nauku.

Kako zaključuje magistar Vladimir Petković bojnički kraj dobiće pored turističkog i industrijskog i na istorijskom i arheološkom značaju prolaskom puta preko Radana.

PUSTA REKA