SIJARINSKA BANJA IMA 26 LEKOVITIH IZVORA OD KOJIH OSAMNAEST NJIH ZVANIČNO REGISTROVANO

Osmanaest glavnih mineralnih izvora koji se koriste u svrhe lečenja u ovoj banji se nalaze jedan pored drugog.

Na prostoru kraćem od jednog kilometra nalazi se svih osamnaest, a veoma je zanimljiv podatak da je svaki od njih drugačijih karakteristika temeperature i fizičko-hemijskih sastava, kaže u izjavi za TV 4S direktor Specijalne bolnice u ovom banjskom lečilištu dr Zoran Radenković.

Kako dodaje dr Radenković temeprature ovih mineralnih voda kreću se u zadivljućim visinama, od 32 do 78°C, stoga spadaju u jedne od najtoplijih voda naše zemlje.

Ukupan broj otkrivenih izvora u ovoj banji iznosi 26, ali ostalih 8 nema lekovita svojstva.Svaki od lekovitih izvora Sijarinske banje ima drugačiju primenu u terapijske svrhe, neke vode se primenjuju pijenjem, neke kupanjem, a neke inhaliranjem. U zavisnosti od bolesti, zavisiće i odgovarajuća terapija.

Ali ono po čemu najviše Sijarinska banja privlači pažnju svojih posetilaca su – gejziri. Ovde se nalazi jedan od retkih gejzira tople vode u Evropi čiji vodeni stub doseže visinu od osam metara i još jedan koji ima povremenu aktivnost na svakih desetak minuta. Pored svih lekovitih izvora, i radioaktivno-sumporovitog blata najveću turističku atrakciju privlače upravo ovi gejziri. Stručni ljudi su došli do zaključka da ovi gejziri pokazuju „poslednje minijaturne znakove nekadašnje vulkanske aktivnosti“.

Čudo majke prirodegejyeriyvorlekovite vodeSIJARINSKA BANJA