SINOĆ PREMIJERNO PRIKAZAN FILM REDITELJA MIODRAGA MIŠKA PEJČIĆA „OSTATI SVOJ I SLOBODAN“

Leskovački kulturni centar i „LEMUS“ (udruženje umetničkih stvaralaca Leskovca) organizovali su sinoć promociju filma „Ostati svoj i slobodan“, reditelja Miodraga Miška Pejčića.

U filmu se govori o leskovačkim, književnim, muzičkim i likovnim stvaraocima strip autoru Marku Stojanoviću, recitatorki i slikarki Svetlani Stojiljković, knjževnici Vesni Ristić, pesniku Ljubiši Iliću-Penti, književnici i slikarki Svetlani Janković, pesnikinji Violeti Grujić, glumcu Dragoslavu Giletu Brankoviću, violinistkinji Mariji Besarabić Ristić i mladom gitaristi Lazaru Vukoviću.

Ovaj film, kako je kazao reditelj Pejčić inspirisan je stvaralaštvom leskovačkih književnih, muzičkih i likovnih umetnika.

Ovo je prvi, ako ne računamo diplomski film reditelja Miodraga Miška Pejčića koji je Fakulet režije završio u Bijeljini i koji se s obzirom na to da mu je otac iz Leskovca vratio ovde da nastavi svoj život i rad poštujući korene.

U filmu se prepliću sudbine umetnika koji daju svoj doprinos razvoju Leskovca, koji su ostvareni, upešni, ali su zahvaljujući filmu otrgnuti od zaborava, Ovo je i ideja vodilja da se sačuva za buduće generacije sve ono što su oni uradili za svoj rodni grad.

Scenario za film radila je Snežana Janković koja je i protagonista filma. Ona naglašava da je film rađen studiozno, ali i ambiciozno, a svi učesnici su prikazani u svom autentičnom ambijentu gde žive, rade i stvaraju uz veliku ljubav za svoj Leskovac koji je i izvor večite inspiracije.

Pre projekcije fiilma „Ostati  svoj i slobodan“ u ime Leskovačkog kulturnog centra obratila se urednica programa ove ustanove kulture Slađana Mladenović.

Ona je naglasila da je film naišao na podršku Leskovačkog kulturnog centra koji okuplja sve kulturne poslenike našeg grada. Kako je dodala ovo je jedinstveno ostvarenje koje zahvaljujući entuzijazmu svih učesnika u njemu i timskom radu u kome se oseća fluid zajedništva sveobuhvatno opisuje oblasti interesovanja veoma plodnog stvaralaštva svih njih.

Muziku za film radila je Marija Besarabić Ristić koja je i deo tima filma.

Film je prikazan u prepunoj Kamernoj sali Leskovačkog kulturnog centra uz obećanje da će ubrzo biti sniman i nastavak koji će opisati leskovačke poetske, umetničke i muzičke stvaraoce.

Film je dokaz da u Leskovcu žive i rade kulturni poslenici koji su odavno prešli granice lokalnog i da se mogu svrstati i nacionalne, regionalne i evropske ambasadore naše kulture.

Ovim filmskim dokumentarnim ostvarenjem može i grad Leskovac da se ponosi.

Miodrag Miško Pejčić zaslužuje veliku podršku, a mi se nadamo da će se film uskoro naći i na nekom prestižnom festivalu i u svojoj kategoriji biti nagrađen.

FILMMiodrag Miško PejčićOstati svoj i slobodan