SUTRA JE EVROPSKI DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

Trgovina ljudima je globalni fenomen koji pogađa čitav svet – zemlje u političkoj i ekonomskoj tranziciji, nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju, zemlje u ratu i postkonfliktne zemlje, koje se pojavljuju kao zemlje porekla i tranzita žrtava, kao i ekonomski razvijenijene zemlje koje se pojavljuju kao zemlje destinacije.

Gradsko veće grada Leskovca je, u cilju borbe i suzbijanje trgovine ljudima i na inicijativu gradonačelnika dr Gorana Cvetanovića, novembra meseca 2013. godine donelo odluku da se  formira  ,,Lokalni koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima“. Tim je formiran sa ciljem osnaživanja sistemskog partnerstva u sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv trgovine ljudima koji zajednički sprovode Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.  Članovi lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima su: predstavnici Policijske uprave Leskovac, Centra za socijalni rad Leskovac, Doma zdravlja Leskovac, Crvenog krsta Leskovac, Višeg javnog tužilaštva Leskovac, Višeg suda u Leskovcu, kao i Kancelarije za mlade Leskovac. Grad Leskovac ima dobre republičke i lokalne institucije, kao i stručnjake različitih profila koji zajedno deluju u ovoj borbi. Mesec oktobar je posvećen borbi protiv ove pošasti, a svakog 18. oktobra se obeležava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima pa je tim povodom u Narodnom pozorištu Leskovac upriličena tribina na ovu temu kojoj su prisustvovali učenici srednjih škola.

U ime lokalne samouprave i gradonačelnika Leskovca dr sci. med. Gorana Cvetanovića na tribini se obratila dr Aleksandra Milovanović, član Gradkog veća zadužena za oblast zdravstva i socijalne zaštite: „Težnju i delovanje grada u ovoj oblasti prepoznao je i Centar za zaštitu trgovine ljudima, najvažnija ustanova u našoj zemlji koja pruža zaštitu žrtavama, pa je jula 2019. godine grad Leskovac postao prvi grad sa kojim je potpisan protokol o saradnji. Lokalna samouprava i gradonačelnik dr Goran Cvetanović nastaviće i u budućnosti da prate i pružavaju podršku svim aktivnostima koje ovaj tim sprovodi jer je od krucijalnog značaja i opšteg interesa delovanje u svim segmentima ljudskog društva.“

Direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Aleksandra Ljubojević tim povodom istakla je da je lokalni tim u Leskovcu jedan od najboljih u Republici Srbiji i da imaju odličnu saradnju sa njima. „Mi iz Centra uvek možemo na njih da se oslonimo i uvek ih ističemo kao primer dobre prakse. Što se tiče inače trgovine ljudima u Srbiji, kao što znate, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudimo je republička ustanova, potpuno je finansirana iz republičkog budžeta. Možemo da se pohvalimo da smo ove godine razvili uslugu prihvatilišta za urgentni prijem žrtava trgovine ljudima, čak smo i u vreme pandemije dosta radili, ali u otežanim uslovima. Imamo rezultate – u odnosu na 2019. godinu imamo veći broj identifikovanih žrtava, za prvih 9 meseci u odnosu na proteklu godinu. Ove godine smo identifikovali 46 žrtava. Preko 50 posto žrtava jesu deca, i taj trend se, nažalost, ne smanjuje. To možemo da sprečimo ovakvim događajima – da nam deca dođu, da vide, da se upozaju, edukuju, da proširimo svest o tome šta je trgovina, koliko rizika i posledica nosi i kako možemo od toga da se zaštitimo, koje službe u zemlji mogu da nam pomognu i na lokalnu i na republičkom nivou.“

U okviru obeležavanja ovog dana, Sanja Savić, pedagog iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, je održala kraću prezentaciju na temu – Borba protiv trgovine ljudima, kojom je leskovačkim srednjoškolcima približila ovaj globalni fenomen.