U GRDELICI ODRŽAN KOMEMORATIVNI SKUP POVODOM 25 GODINA OD RAKETIRANJA PUTNIČKOG VOZA

Na današnji dan, pre 25 godina, u agresiji NATO na Srbiju granatiran je voz u Grdeličkoj klisuri, na drugi dan Uskrsa.Tim povodom danas je održan komemorativni skup.

NATO bombarderi su u 11.55 raketirali putnički voz broj 393, više desetina putnika je ranjeno, a tačan broj žrtava nikada nije utvrđen. „Ne treba se bojati ljudi, nego neljudskog u njima“, uklesano je na spomeniku pokraj železničkog mosta preko Južne Morave u Grdeličkoj klisuri. U NATO napadu u Grdelici stradali su drugi i treći vagon putničkog voza na liniji Beograd – Solun.

Kraj spomen obeležja  opelo je održao Episkop niški Arsenije sa sveštenstvom, a vence i cveće položile su porodice poginulih, Minisatr za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, predstavnici vojske, policije Železnice Srbije i  Srbija voza.

Prisutnima se obratio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković koji je rekao da su ljudi koji su ovde stradali pravi mučenici modernoga doba.

„Sabrali smo se danas ovde na jednom mestu svetom, mestu stradanja, mestu mučeništva, simbolu zločinstva onih koji su tačno pre 25 godina svojim bombama raketirali putnički voz na ulazu u Grdeličku klisuru. Taj 12.4.1999. godine bio je 19 dan NATO agresije na našu otadžbinu, neprijatelj je mislio da će u roku 3-4 dana u potpunosti uništiti našu vojsku, naročito na području treće armijske oblasti, pogotovo na KiM, da će nas uništiti i osramotiti, baciti na kolena i naterati na sramnu kapitulaciju. Kako je vreme odmicalo i kako su prolazili dani, videvši sa kakvim su se otporom i vojske i naroda i države suočili, agresori su u potpunosti počeli da gube svoju i tada krenuli da raketiraju i gađaju čisto civilne ciljeve i objekte. Jedan od takvih objekata bio je i ovaj ovde železnički, ali i drumski most na ulazu u Grdeličku klisuru. Ono što ovo mesto izdvaja u odnosu na sva druga jeste činjenica da nije raketiran most, već putnički voz, pun putnika, različitih starosnih dobi, zanimanja, životnih priča, ali jednakih u jednom – svi do jednog su pripadnici našeg mnogostradalnog srpskog naroda.“, rekao je ministar Selaković.

„Uvek ćemo se sećati tih teških trenutaka kada su nevine žrtve, putnici i radnici naših železnica, postali mete smrtonosne sile koja je zahvatila našu prelepu zemlju.Danas stojimo ovde, da bismo odali počast žrtvama – onima koji su izgubili svoje živote, onima koji su preživeli s trajnim ožiljcima i onima čiji su voljeni nestali u tom strašnom činu, činu nasilja. Patnja i bol tog tragičnog dana ostaju zauvek duboko usađeni u našem kolektivnom sećanju. Ovaj dan podseća nas na potrebu da se nikada ne zaboravi žrtva i da se uči iz prošlosti. Neka nam ova dvadeset peta godišnjica bude podsetnik na to da se nikada ne smemo umoriti u nastojanjima da gradimo bolji svet za buduće generacije. Hvala vam što ste se danas pridružili ovoj tužnoj prilici. Neka nam svima bude snaga u zajedništvu i nada u bolju budućnost. Dragi prijatelji, naša je obaveza da pamtimo i opominjemo, da se ono što se ovde desilo ne desi više nikada i nikome! Neka je svima večna slava i hvala!“, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

„NATO zastava pod kojom je tada 19 zemalja izvršilo oružanu agresiju nad našu zemlju nije dovoljno velika da pokrije njihovu sramotu. Već 25 godina čekamo pravdu kao zrno utehe ali pravde i utehe za male narode na svetu izgleda više nema, tako da je naša odgovornost još veća da svake godine dođemo ovde i da pamtimo. Došli smo ovde da odamo poštu nedužno stradalima ali i da njihove porodice i njihove najbliže pogledamo u oči i da im kažemo da učestvujemo u njihovom bolu i da nikada nećemo zaboraviti. Te 1999. godine železničari su svi kao jedan stali uz svoj narod i svoju državu. Svoje zadatke izvršavali savesno i predano. I to će uvek tako biti, i danas kada zemlju gradimo u miru, i sutra ako opet budemo morali da je branimo. Neka je večna slava nedužno stradalima“, rekao je generalni direktor Srbija Voza Ivan Bulajić.

Putnički voz je uz jednominutni zvuk sirene kao i ranijih godina prešao preko Železničkog mosta podsećajući na taj dan.