U LESKOVCU OTVORENA DVODNEVNA NACIONALNA KONFERENCIJA POD NAZIVOM „ODGOVORNI PREMA GRAĐANIMA“

U ime lokalne samouprave ovaj skup koji je organizovalo Udruženje pravnika socijalne zaštite otvorio je sekretar Gradske skupštine Zoran Vukašinović.

On je naglasio da grad Leskovac predsedava Stalnom konferencijom gradova i opština i da je naš gradonačelnik Goran Cvetanović predsednik ove asocijacije i dodao da grad Leskovac prednjači među gradovima u Srbiji kada su u pitanju izdvajanja za oblast socijalne zaštite, a ona iznose za ovu godinu 245 miliona i 170 hiljada dinara.

Ovaj skup okupio je oko 200 učesnika iz cele Srbije, a zadatak je da se u oblasti socijalne zaštite odrede prioriteti i razmene iskustva, ali i da se ona uskladi sa praksom razvijenih zemalja.

Posebna pažnja na ovoj konferenciji posvećena je i medijskom izveštavanju i poštovanju etičkih kodeksa kod izveštavanja medija posebno kada su u pitanju maloletna lica. Zaštitnik prava građana Zoran Pašalić je posebno u izjavi za medije naglasio da je potrebno intezivirati saradnju u ovom segmentu, a ujedno je kritikovao i tabloidno novinarstvo koje zarad tiraža ili povgećanja gledanosti narušava privatnost i maloletnih lica, ali i članova njihovih porodica.

Današnji skup „Odgovorni prema građanima“, kako je kazao direktor leskovačkog Centra za socijalni rad Predrag Momčilović ima za cilj da unapredi sistem socijalne zaštite koji treba da sarađuje sa medijima, ali istovremeno mora da štiti i integritet korisnika socijalne zaštite.On se osvrnuo i na informacije od javnog značaja.

Na ovom skupu danas su govorili zaštitnik prava građana Zoran Pašalić, predsednica Udruženja „Argument“ Julija Popović, direktorka Komore socijalne zaštite Sandra Perić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Marko Janić, kao i pomoćnica u ovom ministarsvu Milka Milovanović Minić.

Konferrencija nastavlja sa radom i sutra. U 10 sati biće organizovan i okrugli sto pod nazivom „Razmena iskustava postupanja po zahtevima – slobodan pristup informacijama od javnog značaja“. Posebno izlaganje sutra imaće i poverenica za zaštitu ravnopravnosti građana Brankica Janković.