U MEDVEĐI ODRŽANO GUSLARSKO VEČE

Sinoć je u Kulturnom centru opštine Medveđa održano guslarsko veče povodom više događaja iz naše istorije među kojima su: 5 godina od kada su srpske gusle upisane u UNESKO listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, 110 godina od pobede u drugom balkanskom ratu, 111 godina od Kolubarske bitke.

Program je otvorio prigodnom zdravicom gost, guslar i zdravičar Vuk Pantović iz Sjenice.

U programu su učestvovali guslari:

1. Miljan Toković-Medveđa

2. Ognjen Andrić-Kragujevac

3. Života Plavšić-Niš

4. Lazar Terzić-Sjenica

5. Dušan Doderović-Medveđa

6. Milan Doderović-Niš

7. Radivoje Biševac-Kragujevac

8. Vuk Pantović-Sjenica

9. Obren Jovović-Medveđa

10. Andrija Plavšić-Niš

11. Milovan Milošević-Medveđa

12. Milutin Petrušić-Medveđa

13. Siniša Petrić-Berane

Kroz strune vrsnih guslara opevani su segmenti iz slavne srpske istorije, posebno nesicrpna tema – Kosovo. Čojstvo, viteštvo, junaštvo su ponovo podignuti na pijedestal srpske biti, kao moralna vertikala ka kojoj, kako pevaju guslari, moramo stremiti i u budućnosti. Pevalo se i o samim guslama kao uzvišenom instrumentu koji se poima sa posebnim prenosiocem kolektivnog pamćenja, svojevrsna paradigma kolektivne svesti celokupnog srpstva. Guslalo se i pevalo o vilama, hajducima, carevima, knezovima ali i o običnom čoveku koji ponekad nema ništa sem junačkog srca kojim vojuje boreći se za univerzalnu pravdu.

Publika, ne malobrojna, sa pažnjom je slušala svakog guslara, ne štedeći aplauze za svaki onaj stih koji je podražavao njihov doživljaj guslarskog pevanja.

Tradicionalno program je završen zajedničkom pesmom svih učesnika u programu, kojima se pridružila publika iz velike sale Kulturnog centra.

U ime udruženja guslara i pisaca epske poezije „Gornja Jablanica“ iz Medveđe, koje formalni organizator manifestacije, prisutnu publiku pozdravio je Radosav Doderović, predsednik udruženja. Tom prilikom uručio je zahvalnice svim učesnicima u programu kao i prigodne reči i zahvalnice dobrotvorima za pomoć u organizaciji ovog kulturnog događaja, saopšteno je iz Kulturnog centra opštine Medveđa.

Guslarsko večegusleKulturni centar opštine Medveđa