U OKVIRU PARADAJZ FESTA LOKALNO RUKOVODSTVO TRADICIONALNO OBIŠLO UZORNE POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

Pomoćnik predsednika opštine Lebane Goran Lazarević posetio je danas proizvođače paradajza iz Bošnjaca i Cekavice, koji su ujedno i izlagači na drugom Paradajz festu.

Kako je naglasio pomoćnik predsednika opštine Goran Lazarević lokalna samouprava ima za cilj da se pruži podrška poljoprivrednicima i da je prioritet osnivanje zadruga u oblasti proizvodnje paradajza. On ujedno podvlači da Paradajz fest pruža mogućnost da proizvođači razmene iskustva i da se povežu.

Porodica Mitić u Bošnjacu vredno radi na svom imanju proizvodi paradajz na površini od skoro jednog hektara. Aleksandar koji je student završne godine Poljoprivrednog fakulteta je ponossni mladi proizvođač koji marljivo radi i proizvodi ovu kulturu.

Proizvođač Jovan Jović iz Cekavice povrtarskom proizvodnjom se bavi od malena i shodno tradiciji koja se prenosila sa koleno na koleno brine o površini od preko hektar koja je pod paradajzom kao rajskim voćem. Primenjuje savrenenu agrotehniku, a kaže da radno vreme ne postoji jer se radi od ranog jutra do kasne  večeri.

Mladi proizvođač Aleksandar Živković iz Cekavice ponosno kaže da je zadovoljan proizvodnjom po čemu je jedan od vodećih, ali dodaje da nedostaju radnici iako njihova dnevnica iznosi od 2.500 do 3.000 dinara. On podvlači da je zadovoljan subvencijama države i podrškom lokalne samouprave.

Ovi uzorni poljoprivrednici su ujedno i izlagači koje će imati mogućnost da širu javnost upoznaju sa svojom proizvodnjom, a kako je rečeno opština Lebane i dalje će nastaviti da kroz razne programe pruža pomoć u nastojanju da se ova delatnost dalje unapredi.

Posebno nam je drago što se proizvodnjom i plasmanom paradajza bave mladi ljudi koji su odlučili da ostanu na selu.