U SELU DONJA LOKOŠNICA ODRŽANI SU 16. DANI PAPRIKE

U Donjoj Lokošnici, selu udaljenom od Leskovca oko šest kilometara, gde živi oko 1.300 stanovnika, gotovo svi se bave proizvodnjom paprike od koje se pravi čuvena „gruvana“, ali i mlevena paprika.

Paprika se u u leskovačkom kraju uzgaja na više od 1.000 hekata, a u Lokošnici 350 domaćinstava je neguju na oko 120 hektara po čemu je ovo mesto pravi rekorder na jugu Sribije i ona je zaštitni znak ovog sela rekao je ovim povodom gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

On je naglasio da je Donja Lokošnica dobila epitet zaštinog znaka specifične paprike nizače.

Predsednik Saveta mesne zajednice ovog sela Milan Stojanović naglasio je da je ove godine uprkos slabijem rodu do kog je došlo usled suše ova manifestacija organizovana je zahvaljujući meštanima i uz podršku grada Leskovca.

Manifestaciju je predstavljala i prezentacija stihova na dijalektu južnje Srbije autora Vlaste Cenića iz Doljevca koji čuva od zaborava kroz poeziju jezik i tradiciju.

U umetničkom programu nastupile su učenice novoosnovanog smera etno pevanje Muzičke škole „Stanislav Binički“ , kao i KUD Abrašević iz Leskovca koji je izveo Šopske igre.

Ovaj događaj uveličala je i ekipa reditelja i glumaca koja učestvije ma Festivalu  LIFFE koji se održava u Leskovcu.

Na  manifestaciji je  održano  i tradicionalno takmičenje u brzom nizanju paprike na kom je prvo mesto zauzela Jovana Kostić.

Ova mlada domaćica iz Lokošnice kaže da od malena niže papriku, a ujedno se bavi i njenom proizvodnjom koja je jedini izvor egzistencije porodice.

Na ovoj manifestaciji održano je i predavanje Poljoprivredne savetodavne stručne službe na kome su poljoprivrednici upoznati sa najnovijim dostignućima, a grad Leskovac nagradio je najuspešnije među njima poljoprivrednim alatima i pumpama.

Dane paprike pratili su u Lokošnici mnogobrojni regionalni, nacionalni i strani mediji.

Dani paprikeDonja Lokošnica