ZDRAVSTVENI SISTEM JE PRVI STRATEŠKI CILJ U SVAKOJ EPIDEMIJI I ZATO JE NJEGOVO OČUVANJE PRIORITET DRUŠTVA

,,Zdravstveni sistem je prvi strateški cilj u svakoj epidemiji, a njegovo očuvanje prioritet, kako države, tako i lokalne zajednice“, kazao je u izjavi za TV 4S dr Časlav Nedeljković, zamenik direktora leskovačkog Doma zdravlja.

On je dodao ,,da su briga o zdravstvenim radnicima i opremi prioritet svih prioriteta“ i da je prevencija u ovoj zdravstvenoj ustanovi bila sastavni deo rada i pre izbijanja pandemije virusa kovid-19. dr Nedeljković je podvukao da u sadašnjim epidemiološkim uslovima preventivne mere ne zavise samo od zdravstvenih radnika, već i od građana koji dolaze na lekarske preglede, jer je i pored brige za zdravlje stanovništva u celini potrebna i opšta odgovornost i samoodgovornost svakog pojedinca.

Kontinuirana dezinfekcija ruku, nošenje zaštitnih maski i držanje fizičke distance za sada su jedini sigurni elementi prevencije, ali i borbe sa koronavirusom, ističe dr Nedeljković.

Dr Časlav Nedeljković je zaključio da je primetno da se većina stanovništva prIdržava propisanih mera zaštite i apelovao naročito na mlade da smanje međusobne kontakte na najmanju moguću meru.

Bratislav Lekić