Združeno taktička vežba „Odgovor 2021“ Vojske Srbije i Policije na poligonima „Orešac“ i „Pasuljanske livade“

Združena taktička vežba policije i Vojske Srbije sa bojevim gađanjem „Odgovor 2021“ počela je danas dinamičnom akcijom savladavanja terorista i oslobađanja talaca na vojnom poligonu „Orešac“ kod Vršca.

Odlučnost, uvežbanost, sadejstvo, vatrene mogućnosti i spremnost da, po naređenju vrhovne komande, uspešno odgovore na sve rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije u „Orešcu“ prikazalo je 312 pripadnika policije i vojske, Specijalne antiteorističke jedinice, Helikopterske jedinice, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Ratnog vazduhoplovstva i protiv-vazduhoplovne odbrane.

Vežbi su prisustvovali vrhovni komandant i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić, direktor Bezbednosno informativne agencije Bratislav Gašić i druge visoke zvanice.

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je ponosan na sve što je danas video na poligonima „Orešac“ i „Pasuljanske livade“ tokom vežbe „Odgovor 2021“ i poručio da će se nastaviti ulaganja u srpsku armiju, jer daljom modernizacijom i opremanjem vojske i policije možemo da delujemo preventivno i da otvratimo svakog agresora.

– Veoma sam ponosan na ono što smo danas mogli da vidimo u Orešcu nedaleko od Bele Crkve i Vršca, u Banatu, i ovde na Pasuljanskim livadama. Videli smo kako zajednički mogu da rade Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova, naša vojska i naša policija – naglasio je predsednik Vučić nakon završetka drugog dela vežbe na vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“, gde je angažovan deo jedinica Kopnene vojske, deo jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Žandarmerija i Helikopterska jedinica MUP-a Srbije.

Na aerodromu Lađevci jutros je izvršeno završno pripremanje i poletanje helikoptera Mi-35 i protivoklopnih helikoptera tipa „gama“ koji su učestvovali  na vežbi, a pred početak vežbe poleteo je i jurišni avioni „orao“.

Zadatak helikoptera Mi-35 na današnjoj vežbi bio je da nakon slamanja napadne moći i zaustavljanja neprijatelja pruže vatrenu podršku u cilju pripreme za izvršenje protiv napada. Helikopteri Mi-35 dejstvovali su nevođenim raketnim zrnima i topovima 23 milimetra.

Na poligonu Pasuljanske livade prikazana je njihova osnovna namena – izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji, u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snagama kopnene vojske, odnosno protivoklopna borba i uništenje neprijateljeve žive sile.

Ratno vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije, nabavkom helikoptera Mi-35, zajedno sa helikopterima Mi-17 i H-145, značajno je unapredilo svoje operativne sposobnosti, što je i veliki iskorak u tehničkom i tehnološkom smislu.

„Odgovor 2021“PolicijaVOJSKA SRBIJE