Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a, 19. maj

Sećanje na preminule od side (AIDS-a) je jedna od najstarijah i najvećih mobilizacionih kampanja koja ima za cilj podizanje svesti u vezi HIV-a i AIDS-a na globalnom nivou, a koordinisana je od strane Globalnog zdravstvenog saveta.

Ovogodišnja, 36. kampanja posvećena sećanju na preminule od AIDS-a obeležava se 19. maja u više od stotinu zemalja prigodnim manifestacijama koje imaju za cilj povećanje informisanosti, promovisanje globalne solidarnosti i zajedničkih akcija u oblasti HIV infekcije i AIDS-a, pod sloganom SNAŽNIJE ZA ZDRAVLjE I PRAVA OSOBA KOJE ŽIVE SA HIV-om”.

U našoj zemlji se ovaj memorijal obeležava 16. put u mnogim gradovima organizovanjem prigodnih aktivnosti.

Danas, kada se procenjuje da u svetu više od 37 miliona osoba živi sa HIV-om. Smatra se da je 35 miliona osoba umrlo od  AIDS-a od početka epidemije osamdesetih godina prošlog veka.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije od 1984. do kraja 2018. godine u Republici Srbiji su registrovane 3854 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 1967 osoba obolelo od AIDS-a, dok je 1255 osoba umrlo.

Tokom 2018. godine novootkriveno je 179 osoba inficiranih HIV-om, 62 osobe su novoobolele od AIDS-a, dok su 24 osobe umrle od AIDS-a.

Procenjuje se da trenutno u našoj zemlji 3100 osoba živi sa HIV-om, od kojih šestina ne zna da je inficirana  HIV-om.

Na području Jablaničkog okruga od 1985. do 2018. godine prijavljeno je 38 inficiranih HIV-om. Broj obolelih od AIDS je 27, a kod 11 lica je registrovano HIV nosilaštvo.

U periodu od 1985. do kraja 2018. godina 9 lica je umrlo.

Najveći broj infciranih je u opštini Leskovac (16), kao i najveći broj umrlih (5).

Dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje može se obaviti svakodnevno u od 8 do 15h. Savetovanje i testiranje može se obaviti zajedno, ali se može uraditi i samo savetovanje bez testiranja. ZZJZ Leskovac ima obučene savetnike i medicinske tehničare obučene za rad brzim testovima. Testiranje je tokom cele godine besplatno.

Do današnjeg dana kroz savetovalište je prošlo ukupno765lica.Svi oni koji žele da saznaju nešto više o HIV infekciji i AIDS-u ili imaju bilo kakve nedoumice u vezi sa ovom bolešću mogu se javiti ovom savetovalištu.

Dana 19.05.2019. godineu vremenu od 17:30 do 21:30časovaZZJZ Leskovac organizuje:

 

  • Performans sa tradicionalnim paljenjem sveća na crvenoj traci u znak pomena na preminule od AIDS-a ispred zgrade Zavoda.
  • Promociju i pružanje usluge savetovanja i testiranja na HIV. Svi zainteresovani građani će moći, da se besplatno posavetuju i testiraju na HIV brzim testovima i da dobiju odgovarajuće informacije i edukativni materijal.

 

Dana 20.05.2019.godine organizovaće se celodnevno savetovanje i testiranje u Centru za kontrolu i prevenciju boleasti u DPST savetovalištu za HIV u vremenu od 8h-19h.

 

 

 

                                                Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

                                                      Zavod za javno zdravlje Leskovac

Komentari su zatvoreni.