Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

Narodni muzej svečanom akademijom obeležio 70 godina postojanja

Svečanom  akademijom u leskovačkom pozorištu, Narodni muzej  obeležio je 70 godina postojanja.Narodni muzej u Leskovcu je ustanova koju su država Srbije i narod koji ovde živi osnovali pre 70 godina da prikuplja, proučava, štiti i materijalnu i duhovnu kulturnu baštinu, koja se vekovma na ovim prostorima rađala, nastajala i slojevito taložila.

 

Daleke 1946. godine pokrenuta je inicijativa za osnivanje ove ustanove, a do njene realizacije je došlo 1948. godine, muzej je osnovan u kući Bore Dimitrijevića Pikse, kazala je direktorka Narodnog muzeja Mira Ninošević.

Narodni muzej jedna je od najreprezentativnijih institucija kulture u gradu. U njemu se čuvaju kulturno istorijski predmeti, svedoci života ljudi koji su živeli na ovim prostorima od najstarijeg perioda civilizacije do današnjeg dana. Ova ustanova najbolje prezentuje svoj grad kako gostima koji dođu, i mnogo šire . Muzej ima i veoma razvijenu izdavačku delatnost, ona se bavi kutruno istorijskim temama na našim prostorima, ali i izlagačku delatnost, rekao je na svečanoj akademiji gradonačelnmik Leskovca Goran Cvetanović.

 

Narodni muzej ovom prilikom uručio je zahvalnice gradonačelniku Goranu Cvetanoviću, prof. dr Momčilu Pavloviću sa Arehološkog instituta i episkopu vranjskom Pahomiju.

U programu su učestvovali i glumci leskovačkog Narodnog pozorišta koji su kazivali istorijske tekstove.

Komentari su zatvoreni.