Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

Nepravilna upotreba klima uređaja šteti zdravlju dece

Samo pravilna upotreba „klime“ čuva zdravlje,a nepravilna ga ugrožava,ističe pedijatar leskovačkog Dečjeg dispanzera dr Goran Mladenov. On dodaje  da u klimatizovanoj prostoriji treba da dominira osećaj svežine, a ne hladnoća.

Za početak, nikada ne zatvarajte sve prozore, već makar jedan ostavite blago otškrinut, da bi kroz njega ulazio svež vazduh. S vremena na vreme, recimo na svakih sat i po, kako ističe Mladenov , „klimu“ treba ugasiti i širom otvoriti prozore na tri, četiri minuta, pa ih zatvoriti i uključiti klima-uređaj koji uvek treba da bude podešen na najmanje 26 stepeni. Ako su tropske temperature podesite klimu na temperaturu koja je maksimalno 10 stepeni niža od spoljne temperature.Mladenov podvači da se posebna obazrivost preporučuje za boravak dece u automobilima.
Posebno je opasno ako hladan vazduh iz klima-uređaja direktno „udara“ u dete, pa povedite računa o položaju kreveca, ogradice, stolice za hranjenje, mesta gde se dete igra… Ovo pravilo važi ne samo za vaš dom, već i za sve klimatizovane prostorije u koje unosite ili uvodite decu – restorane, kafiće, igraonice, domove zdravlja, ali i za automobile.

Komentari su zatvoreni.