Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

Održana komemoracija povodom 20 godina od raketiranja voza u Grdelici

Na platou kod Železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri danas je obeležena 20. godišnjica napada na putnički voz u NATO bombardovanju, 12. aprila 1999. godine.

Putnički voz je uz jednominutni zvuk sirene kao i ranijih godina prešao preko Železničkog mosta podsećajući na taj dan.

 

Putnički voz broj 393 koji je saobraćao iz Niša do Ristovca  pogođen je projektilima dok je prelazio preko mosta u Grdeličkoj klisuri.  Iz NATO aviona su ispaljena četiri projektila. Dva su pogodila voz, a dva su pala na drumski most u blizini.

Od prvog projektila, ispaljenog u 11.39 časova, lokomotiva i prvi vagon su se odvojili od ostatka kompozicije. Drugi projektil spržio je treći vagon, dok je četvrti ostao zalepljen za šine. Tačan broj putnika nastradalih u vozu nikad nije utvrđen,mada se pretpostavlja da je bilo preko pedeset.

 

„Ovo proleće bi srećnijim učinio smeh deteta, plač bebe, svadbena zvona, slavlje napretka..Da se tog 12. aprila 1999. godine zločin nije desio, danas bi svi oni koji su živote izgubili bili među nama. Šetali bi ulicama i parkovima. Danas bi i oni – mi bili.Ni posle dvadeset godina, agresija koja je zadesila našu zemlju ne prestaje da boli. Učinjena je velika nepravda. Nepravda koju smo možda oprostili, ali nismo i nećemo je zaboraviti, kazao je gradonacelnik Leskovca Goran Cvetanović.

 „I danas stojimo ovde kraj mosta i spomen obeležja kao i pre dvadeset godina da dostojanstveno odamo počast tragično poginulim prilikom granatiranja voza. Tog dana, 12. aprila 1999. godine, voz broj 393 na relaciji prema Skoplju prelazio je preko grdeličkog mosta. Bez najave, upozorenja, bezobzirno, granatiran je sa dva projektila od strane NATO agresora. U trenu pretvoren u plamenu i buktinji, živote su izgubili železničari i putnici. Kažu da je bio legitimna meta. Za pilote zločinačke NATO alijanse voz je bio zajedno sa putnicima i železničarima civilna meta, rekao je Branislav Petrović direktor Centra za restruktuiranje „Srbija voz“.

Vence i cveće su na spomen-obeležje kod Železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri položile pored rodbine žrtava i mnogoborojne delegacije.

Komentari su zatvoreni.