Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

U Leskovcu obeležen 4. jul Dan borca

Polaganjem venaca u centralnom gradskom parku, ispred spomenika Koste Stamenkovića danas je obeležen 4. jul, Dan Boraca. Ova borba je pokazala da nema sile koja može da porobi jedan slobodarski narod kakav je na ovim prostorima, i zato uvek i iznova treba da se podsećamo ovako značajnih datuma, jer ne smemo da zaboravimo svoju istoriju, kazao je zamenik predsednika Skupštine grada Milun Dinić.

Ovaj dan  obeležava se kao Dan borca, i dan slobode jer su se širom Jugoslavije, vršile organizovane pripreme za podizanje ustanka. Tako je i u Srbiji 7. jula došlo do podizanja naroda Srbije, što je istovremno bio prvi ustanak jednog naroda u čitavoj porobljenoj Evropi, koji je odlučio da krene u odlučnu borbu protiv fašizma. U toku Narodnoslobodilačkog rata na teritoriji Jugoslavije poginulo je million i 700 hiljada žrtava, od toga million i 300 Srba, podsetio je zamenik predsednika Skupštine grada Leskovca Milun Dinić.

Obeležavajući ovaj dan iz istorije Srpskog naroda mi istovremeno ispunjavamo obavezu prema mnogobrojnim žrtvama i borcima koji su svoje živote položili na braniku svoje otadžbine u borbi za slobodu i ljudsko dostojanstvo. Ovo je jedinstvena prilika da podsetimo koliko je sloboda nezamenjiva i da je ona uslov za opstanak ne samo sadašnjih već i budućih generacija. Vence su na spomen obelžeje položili: delegacija grada Leskovca, Gradski odbor SUBNOR-a, Udruženje vojnih penzionera, Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920. i Organizacija boraca veterana rata 1991-1999. Republike Srbije, dok je cveće položila Nova komunistička partija Jugoslavije. Minutom ćutanja odata je pošta nevinim žrtvama rata.

Komentari su zatvoreni.