Televizija 4S - Vesti za Leskovac, Bojnik, Lebane i Medveđu

U Leskovcu obeležen Svetski dan vode

Grad Leskovac je, u saradnji sa JKP “Vodovod” i Centrom za stručno usavršavanje u obrazovanju, obeležio je  Svetski dan voda najpre podelom razglednica sa motivima vode i porukama o očuvanju vode, koje su delila deca osnovnih leskovačkih škola, a nakon toga obilaskom akumulacije Barje, fabrike u Gorini i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu.

 

Učenici leskovačkih škola prisustovali su ovom obilasku i tom prilikom učili o velikoj vrednosti koju voda ima, o tome kako da je čuvaju i o radu fabrika, kao i akumulaciji Barje koja sve snabdeva vodom odličnog kvaliteta.

„Govoreći o Leskovcu, kada je u pitanju ova tema, neophodno je istaći to da ulažemo velike napore kako bismo svim našim stanovnicima omogućili adekvatno vodosnabdevanje. Od početka ove nedelje obišli smo dva mesta, Badince i Sejanicu, u kojima se izvode radovi koji će njihovim stanovnicima omogućiti da svoja domaćinstva povežu na gradsku vodovodnu mrežu i obezbede kvalitetno i kontinuirano snabdevanje vodom. Ukupna vrednost radova je 20,5 miliona. Do današnjeg dana, u prethodnih 6 godina izgradili smo 93,3 kilometara vodovodne mreže. Uložili smo preko 740 miliona dinara.Leskovac, kao odgovornu lokalnu samoupravu, odlikuje to što ima jasnu misiju i cilj da svojim stanovnicima obezbedi sve adekvatne uslove za život. Konstantnim radom i trudom stremimo ka ostvarenju vizije da naš grad nama danas bude pogodan za život i rad, ali i da budućim generacijama bude kvalitetna osnova za nadogradnju“,  kazao je gradonačelnik Leskovca, dr Goran Cvetanović.

 „Ovogodišnji slogan svetskog dana vode “Voda za sve: ko god da ste Vi, gde god da ste, voda je Vaše ljudsko pravo” najbolje oslikava cilj da se dostupnost i održivo upravljanje vodama osigura za sve do 2030. godine – to znači da niko ne sme da bude zaboravljen“, rekao je Branislav Stanković, direktor JKP „Vodovod“.

On je dodao da: „S obzirom na to da je voda iz JKP “Vodovod” jedina koja podleže svakodnevnoj kontroli, da nam zdravlje pre svega zavisi od unošenja higijenski ispravne vode za piće, moramo shvatiti njen značaj i napore preduzeća da potrošačima obezbedi zdravu pijaću vodu, jer ona nema alternativu.“

Učenici  3. razreda osnovnih škola „Trajko Stamenković“ i „Vožd Karađorđe“ u Centralnom gradskom parku povodom obeležavanja Svetskog dana vode podelili su svoje radove na temu značaja i očuvanja vode.

 

Svetski dan voda obeležava se svake godine 22. marta. Taj dan je usvojen rezolucijom UN-a u decembru 1992. godine. Već od 1993. godine ovaj dan je počeo da se obeležava i, vremenom, značaj ovog dana je počeo da raste.

Komentari su zatvoreni.