Održana tribina vezana za probleme u zasadima maline

U organizaciji Poljoprivredne savetodavne stručne službe Leskovac i Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede  u prostorijama Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju održana  je tribina koja se odnosila na probleme koji se javljaju u zasadima maline.

Predstavnici Radnog tela koje je Vlada RS, na inicijativu Asocijacije malinara Srbije, formirala kako bi stručna lica utvrdilla zašto se stabljike malina sve češće suše, posetili su nekoliko domaćinstva u Leskovcu.

,,Naš zadatak je da  obiđemo  oko dve hiljade malinjaka na području čitave Srbije kako bi ustanovili realno stanje zasada.Krenuli smo od zapadne Srbije gde su najveći zasadi, juče smo bili u Surdulici, danas smo u Leskovcu. Na jugu Srbije prema podacima ima oko 2,5 hiljade hektara pod malinom, kazao je pomoćnik ministra poljoprivrede u sektoru za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević, a kao koordinator Radnog tela za suzbijanje bolesti  maline, rekao je da je situacija u zasadima na jugu mnogo bolja, nego u  Arilju i Ivanjici. Ideja Vlade Republike Srbije je da se napravi strategija u proizvodnji maline od prvog do zadnjeg koraka gde moraju biti uključeni država i ministarstvo poljoprivrede do otkupljivača odnosno hladnjačara i samih proizvođača maline. U razgovoru sa lokalnim samoupravama došli smo do zaključka da je najveći problem ovde nedostatak prerađivačkih i prehrambenih kapaciteta, ističe Bogićević.

Veoma je značajno formiranje tima za procenu štete koje se dešavaju na teritoriji Jablaničkog okruga ali i na celoj teritorji Srbije. Oni su danas sa nama bili na terenu gde smo zajednički konstatovali u kakvom se stanju nalazi malina na našoj teritoriji, ističe direktor leskovačke Poljoprivredne savetodavne stručne službe Dalibor Cvetanović.

Na tribini su govorili i samostalni savetnik MPŠV Branislav Veljković,predstavnici Instituta za voćarstvo u Čačku, dr Milan Lukić, i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi dr Dragan Rahović.