VISOK KRVNI PRITISAK KONTROLIŠE SE LEKOVIMA I ISHRANOM

U Srbiji skoro polovina populacije ima povišen krvni pritisak, od ove podmukle bolesti sve češće pate i deca i veoma mladi ljudi, svaka druga osoba u Srbiji ima povišen krvni pritisak.

Po poslednjim zvaničnim podacima ima ga 46,8 odsto stanovnika. Od visokog krvnog pritiska, koji se nekad završava moždanim udarom, leče se i deca školskog uzrasta i sve više mladih od 20 do 30 godina. On je najčešće uslovljen lošim životnim navikama i stresom.

Od ukupnog broja ljudi koji imaju hipertenziju, pretpostavlja se da samo 33,9 odsto ima postavljenu dijagnozu i uzima propisanu terapiju. Jedan broj pacijenata, ipak, pogrešno kontroliše krvni pritisak, a doktori upozoravaju da samoincijativna terapija nekada može oštetiti cirkulaciju u mozgu.

Smatra se da oko 1,1 milion građana Srbije pije lekove za pritisak, koji nikada nisu dobra kombinacija sa povećanim unosom soli, mastima, gaziranim pićima, ali nažalost i alkoholom, kaže u izjavi za TV 4S dr Suzana Mitić  načelnica Službe za zaštitu odraslog stanovništva Doma zdravlja u Leskovcu.

Optimalan krvni pritisak je do 120/80 mmHg, normalan do 130/85 mmHg, a visoko normalan je do 130-139/85-89 mmHg.

Hipertenzija ili povišen arterijski krvni pritisak je, po evropskim preporukama iz 2018. godine, vrednost pritiska viša od 140/90mmHg.

Čuvajmo zdravljeDom zdravlja Leskovacdr Suzana Mitićvisok krvni pritisak